Duitse belasting

25-6-2016

Mijn schoonvader ontving in 2011 het bericht dat hij met terugwerkende kracht belasting in duitsland moest betalen over zijn duits pensioen ,ik als schoonzoon had totaal geen ervaring met belastingen in het buitenland ,om voor mezelf bij te houden wat ik gedaan had en als geheugensteun voor de komende jaren ,besloot ik om alles op het internet te bewaren.Jammer genoeg is mijn schoonvader 2-6-2016 gestorven in de leeftijd van 82 jaar Ik wil dan ook nu mijn ervaringen verder delen hoe duitsland nu omgaat met het pensioen voor nabestaande.

In nederland gaat na het overlijden alles een beetje vanzelf.alleen moet men rekening houden dat een auto binnen vijf weken op een andere naam gesteld moet worden,de zorgverzekering stopt en en het eigen risico wordt terugberekend na het aantal geleefde dagen ,de nabestaande moet een nieuwe zorgverzekering afsluiten als ze verzekerd was bij haar man,men kan dan ook alle wijzigingen doorvoeren wat in ons geval gunstig was omdat mijn schoonvader een basis verzekering had die de zorg van niet gecontractureerde  zorgaanbiederds maar voor 75% deed vergoeden ,als een dokter zorg inschakelt ga je dit niet allemaal controleren ,hierdoor krijgen we nu nog rekeningen die nu al bijna 1500 euro bedragen .De begrafenisondernemer gaf aan dat we in duitsland dit wel zsm zelf moesten melden.Na een teleffontje na westfalen waar ik vriendelijk te woord werd gestaan werd me verteld de gegevens per mail met overleidensakte te mailen,op mijn vraag hoeveel pensioen nabestaande in duitsland kregen werd me verteld dat dit 55% zou zijn ma dit was gewon een mondelingen mededeling.

Enkele dagen geleden ontvingen we van het svb formulieren om het nabestaande pensioen aan te vragen .het betreft het arbeidsverleden ,tijdvakken arbeidsverleden (hier hebben we niets meer van terug kunnen vinden en na een telefoontje met svb moesten we dit ook maar zo vermelden op formulier.Zahlungserklarung,aanvraag tegenmoetkoming premiekosten die over duits pensioen afgedragen moeten worden,vragenlijst duits overlevingspensioen,terugzendbijlage.

Van de duitse belasting kregen we een vragenlijst om aan te geven wie de erven zijn.

ik zal de formulieren inscannen en toevoegen ,verder zal ik jullie op de hogte houden hoe het verder gaat,

24-6-2015

Ik wil vooraf even een link doorgeven,waar nu een goede toelichting staat,kwam deze toevallig tegen en wil iedereen hier graag naar verwijzen

http://www.go-euregio.eu/nl/wonen/wonen-nederland/belasting-over-duits-pensioen-neubrandenburg

Math Ramakers

Voorwoord

Op deze site wil ik mijn ervaring delen met de naheffing van Duitsland over de rente vanaf 2005.

Op internet blijkt geen goede omschrijving te vinden over hoe het een en ander geregeld is met de Duitse belasting. Hierom heb ik besloten om mijn eigen ervaringen te publiceren via deze site. Ik baseer mij zoveel mogelijk op de officiële documenten, maar een deel blijft toch afhankelijk van eigen interpretatie. Of deze helemaal correct is weet ik niet, maar ik hoop dat andere er toch hun voordeel mee kunnen doen.

Mijn Basisgegevens voor 2005

Ik heb enige tijd in Duitsland gewerkt, waarover ik Duitse rente (pensioen) ontvang. Hiernaast ben ik getrouwd, en zijn zowel mijn echtgenote als ik AOW gerechtigd in Nederland.

Rente Duitsland € 7.111,00
AOW Nederland € 6.154,00
AOW Partner € 8.198,00
Totaal inkomen € 21.463,00

Aanslag Duitse Belasting

Eind 2011 ontving ik de mededeling dat er met terugwerkende kracht belasting betaald moest worden over de Duitse rente. Er werd verzocht de bijgevoegde formulieren in te vullen en op te sturen, zodat bepaald kon worden hoeveel belasting er nog verschuldigd was. Mijn eerste reactie was om niet te betalen, waarna we wel zien zouden wat er gebeurd.

Enkele weken later, en na goed lezen, heb ik toch maar besloten de formulieren in te vullen. Dit bleek achteraf een slimme zet, aangezien al veel mensen een boete gekregen voor het niet aangeven van de belasting.

En dan valt de aanslag in de bus: te betalen € 644,00.

Dit heb ik met tegenzin betaald, al denkend over de naheffingen tot 2013 die nog gaan komen: 8 x €644,00 ?

Het bedrag van € 644,00 bleek gebaseerd te zijn op een belastingpercentage van 18%, berekend over 50 % van € 7.111,00 (rente Duitsland).

Het belastingtarief bedraagt voor mij 18% omdat ik vanaf mijn 65e pensioen heb ontvangen. Had ik dit pensioen op een jongere leeftijd ontvangen, dan zou dit tarief hoger zijn, zoals blijkt uit onderstaande tekst uit het aangifteformulier (laatste pagina).

unnamed

Onbeperkte belastingplicht Duitsland (unbescrankt steuerpfichtig)

Het is ondertussen alweer bijna 1 jaar verder, en ik kan nog nergens goede informatie vinden op internet. Wel ben ik vaker de term “onbeperkte belastingplichtige” tegengekomen.

Als onbeperkte belastingplichtige heb je dezelfde rechten als een inwoner van Duitsland. Het voordeel hiervan is dat je gebruik kunt maken van verschillende aftrekposten en vrijstellingen, welke anders niet zouden gelden voor Nederlanders.

De Nederlandse belastingdienst heeft een toelichting gegeven op deze aanvraag, waarvan hieronder de belangrijkste punten zijn opgesomd:

1

2

3

Deze voorwaarden vertalen zich als volgt naar mijn situatie (getrouwd):

– Het wereldinkomen van u en uw echtgenoot samen is voor minstens 90% in Duitsland belastbaar

Dit is niet het geval. Mijn wereldinkomen is als volgt opgebouwd:

Rente Duitsland € 7.111,00
AOW Nederland € 6.154,00
AOW Partner € 8.198,00
Totaal inkomen € 21.463,00

Hieruit blijkt dat slechts € 7.111,00 van mijn wereldinkomen in Duitsland belastbaar is (33%)

– In het kalenderjaar bedragen de niet in Duitsland belaste inkomsten van u niet méér dan € 6.136 (bedrag 2005) én van u en uw echtgenoot samen niet meer dan € 12.272 (bedrag 2005)

Mijn AOW inkomen over 2005 bedraagt € 6.154,00, en het AOW inkomen van mijn partner is € 8.198,00. Ons totale niet in Duitsland belastbare inkomen bedraagt dus  € 14.352,00.

Aan deze voorwaarde wordt dus ook niet voldaan

– U bent onderdaan van een EU/EER-land.

Ja

– Uw echtgenoot woont in een EU/EER-land.

Ja

Wat deed ik fout?

Op basis van bovenstaande gegevens verwachtte ik niet te voldoen aan de voorwaarden. Hier maakte ik echter een fout, en wel bij het 2e punt:

– In het kalenderjaar bedragen de niet in Duitsland belaste inkomsten van u niet méér dan € 6.136 (bedrag 2005) én van u en uw echtgenoot samen niet meer dan € 12.272 (bedrag 2005)

Ik ging er van uit dat hier het volledige AOW bedrag bedoeld werd. Aangezien mijn AOW inkomen over 2005 € 6.154,00 bedraagt, en ons gezamenlijke AOW inkomen € 14.352,00, dacht ik hier niet aan te voldoen.

Ik blijk echter wel te voldoen aan deze voorwaarde. Voor de bepaling van dit bedrag gaat de Duitse belasting niet uit van het volledige AOW bedrag, maar slechts van 50% hiervan, wat blijkt uit onderstaande tekst van de Nederlandse belastingdienst (pagina 4):

De niet in Duitsland belaste inkomsten worden vastgesteld volgens Duits belastingrecht. Er wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met inkomsten uit de eigen woning. Ontvangt u een wettelijk pensioen, zoals AOW of Anw? Dan wordt bij de beoordeling van de onbeperkte belastingplicht alleen rekening gehouden met het belastbare deel. Dat belastbare deel wordt berekend volgens de Duitse regels. Is uw AOW bijvoorbeeld op 1 januari 2005 ingegaan? Dan wordt 50% van het AOW-bedrag dat u in 2005 ontving, aangemerkt als niet in Duitsland belaste inkomsten.

Wanneer ik uit ga van 50% bedraagt mijn belastbare inkomen slechts € 3.077,00 en ons gezamelijke inkomen € 7.236,00. Er wordt dus wel voldaan aan deze voorwaarde.

Wat deed de Nederlandse belastingdienst fout?

Op basis van het nieuwe belastbare inkomen voldoe ik nu aan alle voorwaarden, behalve de eerste:

– Het wereldinkomen van u en uw echtgenoot samen is voor minstens 90% in Duitsland belastbaar

Ik ging er vanuit dat aan alle voorwaarde voldaan moest worden. Echter blijkt bij het nalezen van de Duitse correspondentie dat deze voorwaarde niet zo is opgesteld. Hierin is het volgende te lezen:

Die Voraussetzungen hierzu sind erfüllt, wenn Ihre Welteinkünfte im Jahr minestens zu 90 Prozent der deutschen Einkommensteuer unterliegen. Sie können den Antrag auch stellen, wenn Ihre in Deutschland nicht zu versteuernden Einküfte einen bestimmten Betrag nicht überschreiten. Dieser Betrag ist abhängig vom betreffenden Jahr und betrug bis einschliesslich 2007 6.136 Euro und ist im Jahr 2008 auf 7.664 Euro, in 2009 auf 7.834 Euro und ab 2010 auf 8.004 Euro erhöht worden.

Vrij vertaald staat hier het volgende:

Aan deze voorwaarden is voldaan wanneer uw wereldinkomen in het betreffende jaar voor minstens 90% in Duitsland belastbaar is. U kunt de aanvraag ook indienen wanneer het niet in Duitsland belaste inkomen lager is dan een bepaald bedrag. Dit bedrag is vastgesteld op € 6.136 tot en met 2007, € 7.664 voor 2008, € 7.834 voor 2009 en € 8.004 voor 2010.

Hier heeft de Nederlandse belastingdienst dus wat slordig vertaald. Het blijkt dat je toch nog in aanmerking kunt komen voor deze regeling, ook al is minder dan 90% van je inkomen afkomstig uit Duitsland.

De voorwaarden

Ga ik opnieuw de verschillende voorwaarden af, dan kan ik deze als volgt invullen:

– Het wereldinkomen van u en uw echtgenoot samen is voor minstens 90% in Duitsland belastbaar

Mijn wereldinkomen is als volgt opgebouwd:

Rente Duitsland € 7.111,00
AOW Nederland € 6.154,00
AOW Partner € 8.198,00
Totaal inkomen € 21.463,00

In eerste instantie ging ik er van uit dat slechts € 7.111,00 van mijn wereldinkomen in Duitsland belastbaar is (33%). Dit is minder dan 90%, dus werd er niet voldaan aan deze voorwaarde. Echter bleek de Nederlandse belastingdienst hier een vertaalfout te hebben gemaakt. Wanneer niet aan het criterium van 90% wordt voldaan, is er namelijk een alternatieve voorwaarde. Hierin staat dat de aanvraag ook ingediend mag worden wanneer het niet in Duitsland belaste inkomen onder een bepaald bedrag valt, wat vastgesteld is op € 6.136 voor 2005.

Mijn niet in Duitsland belaste inkomen bedraagt € 6.154, wat hoger is dan het gestelde minimum. Echter wordt voor de bepaling van het in in Duitsland belaste deel uitgegaan van het Duitse belastingstelsel. Ik moet dus niet rekenen met € 6.154,00, maar slechts met 50% hiervan (€ 3.077,00). Hiermee wordt dan ook ruim voldaan aan deze voorwaarde.

– In het kalenderjaar bedragen de niet in Duitsland belaste inkomsten van u niet méér dan € 6.136 (bedrag 2005) én van u en uw echtgenoot samen niet meer dan € 12.272 (bedrag 2005)

Mijn AOW inkomen over 2005 bedraagt € 6.154,00, en het AOW inkomen van mijn partner is € 8.198,00. Ons totale niet in Duitsland belastbare inkomen bedraagt dus  € 14.352,00.

Op basis hiervan verwachte ik niet te voldoen aan deze voorwaarde. Echter wordt hier ook weer uitgegaan van het Duitse belastingstelsel. 50% van mijn AOW inkomen over 2005 (€ 8.198,00) is € 3.077,00, en 50% van ons gezamenlijke AOW inkomen (€ 14.352,00) is € 7.236,00. Er wordt dus wel voldaan aan deze voorwaarde

– U bent onderdaan van een EU/EER-land.

Ja

– Uw echtgenoot woont in een EU/EER-land.

Ja

De afrekening

Op basis van bovenstaande heb ik mijn aanvraag ingediend om in aanmerking te komen als onbeperkt belastingplichtige. Aangezien aan alle voorwaarden werd voldaan is deze aanvraag goedgekeurd, en ben ik vanaf nu dus onbeperkt belastingplichtig.

In mijn eerdere aanslag ging de Duitse belasting uit van 18% over 50% van de Duitse rente. Omdat ik nu ben aangemerkt als onbeperkte belastingplichtige, heb ik nu echter dezelfde rechten als een Duitse inwoner. Hier staat tegenover dat ik ook dezelfde plichten heb, en mijn Nederlandse AOW dus wordt meegerekend .

Omschrijving Onbeperkt belastingplichtige + Oude situatie (niet onbeperkt belastingplichtig)
Rente Duitsland € 7.111,00 € 7.111,00
Inkomsten Nederland AOW € 6.154,00 € 0
Belastingvrije gedeelte (50%)Rente    AOW 50% deze telt voor het bepalen of men onder de €6.136 blijft -€ 3.556 afgerond-€ 3.077 € 3.556,00 –
Belastbaar bedrag € 6.632 € 3.555

Doordat ik nu onbeperkt belastingplichtige ben is mag ik nu ook gebruik maken van de Duitse aftrekposten. Deze worden automatisch toegekend, en zijn als volgt samengesteld:

Werbungskosten  Pauschbetrag (algemene aftrekpost) € 102,00 +
Sonderausgaben Pauschbetrag (algemene aftrekpost) € 36,00 +
Totale aftrekposten € 138,00

Hierdoor wordt mijn belastbaar bedrag € 6.632 – € 138 = € 6.494,00
Het belastingvrije bedrag voor 2005 bedraagt € 7.664,00, waardoor ik uiteindelijk dus geen belasting hoef te betalen.

Aanvulling door Ralf Ommerborn

Als aftrekposten gelden ook alle kosten gemaakt voor ziekte,denk hieraan de kosten voor de basisverzekering,meestal al €1200,00,de kosten uit de eigen bijdrage en medicijnen die niet vergoed werden,de premie AWBZ,Geef deze bedragen via een los blaadje mee en vermeld erbij Sonderausgaben Kranken und Pflegeversicherung.

Ik heb dit geprobeerd,maar er is totaal geen rekening meegehouden,omdat ik maar €9,00 euro moest betalen wordt me dit te duur aan postzegels als ik dit wil uitzoeken,als ik weer over de grens ga zal ik het officiële formulier hiervoor invullen en dan eens afwachten.

De aanvraagformulieren

Om aangemerkt te worden als onbeperkt belastingplichtige moet dit formulier worden ingevuld en opgestuurd (Formular für den Verzicht zur Abgabe einer Steuererklärung). Hierop moet het vakje voor Die Besteuerung meiner Rente/n soll als unbeschränkt Steuerpflichtiger worden aangevinkt, waarna de Duitse belastingdienst uit zal gaan van de bij haar bekende gegevens (in dit geval de ontvangen rente/pensioen).

Hiernaast moet nog een formulier worden ingevuld voor de niet in Duitsland belaste uitkeringen (Nederlandse AOW), zodat de Duitse belastingdienst het verzamelinkomen kan berekenen. Dit formulier is hier te downloaden, en moet eerst naar de Nederlandse belastingdienst worden gestuurd ter controle. Hierna stuurt de Nederlandse belastingdienst deze terug en kun je deze doorsturen naar de Duitse belastingdienst.

Zijn beide formulieren ingevuld en opgestuurd naar Duitsland, dan zal er snel een bevestiging volgen waarin staat dat je bent aangemerkt als onbeperkt belastingplichtige.

De belangrijkste documenten

Meer aftrekposten

Doordat ik relatief weinig Duitse inkomsten heb, zorgt bovenstaande methode er al voor dat ik geen belasting hoef te betalen na aftrek van de 2 algemene aftrekposten. Het is echter ook mogelijk dat het belastbaar bedrag hierna nog te hoog is. In dit geval zou dit verder verlaagd kunnen worden wanneer je recht hebt op andere aftrekposten. Hiervoor moet een heel belastingformulier worden ingevuld, wat volgens de Nederlandse belastingdienst als volgt in zijn werk gaat:

  1. Formulier ‘ESt 1 A’ (Inkomstenbelastingverklaring). Dit formulier is ook een verzoek tot behandeling als onbeperkt belastingplichtige
  2. formulier ‘Anlage R’ (Pensioeninkomsten) en eventuele andere toegevoegde formulieren
  3. Bescheinigung EU/EWR voor staatsburgers van de EU/EER.
    De Bescheinigung EU/EWR is een formulier waarmee u het Finanzamt verzoekt om bij de heffing van Duitse inkomstenbelasting te worden aangemerkt als onbeperkt belastingplichtige. Het formulier is ook verkrijgbaar in de Nederlandse taal (Verklaring EU/EER)Voordat u het formulier inlevert bij het Finanzamt, moet u het laten controleren door de Nederlandse Belastingdienst. Vul het formulier in drievoud in en stuur de 3 exemplaren naar uw belastingkantoor in Nederland. Als de gegevens overeenkomen met uw Nederlandse aangifte, krijgt u 2 exemplaren terug. Het exemplaar dat bestemd is voor het Duitse Finanzamt stuurt u samen met de Duitsebelastingaangifte naar het Finanzamt. Op het formulier vult u de niet in Duitsland belaste inkomsten in, zoals uw AOW of Anw. Geef daarbij duidelijk aan hoe u het bedrag hebt berekend.
  4. Jaaropgave van uw pensioen u hoeft alleen mee te sturen in het jaar van toekenning van het pensioen of in het 1e jaar dat u belastingaangifte doet in Duitsland

Mijn toekomstige belasting

Omdat ik al in 2005 pensioen ontvang, blijven de gegevens van toepassing. Het belastingvrije deel van mijn pensioen is vastgesteld op € 3.556,00 dit bedrag wijzigt niet meer, ook al zou mijn pensioen hoger worden.

Voor het bepalen van mij Nederlands gedeelte is mijn bedrag voor vrijstelling vastgesteld op € 3.077

Mijn belastingtarief van 18% wijzigt ook niet meer, aangezien ik op mijn 65e met pensioen ben gegaan.

Het bedrag waarover ik geen belasting hoef te betalen blijft t/m 2008 € 7.664,00. Voor 2009 wordt dit € 7.834,00, en vanaf 2010 € 8.004,00.

Zolang mijn AOW niet boven de € 12.272,00 komt, en onze gezamenlijke AOW niet boven de € 24.554,00, kom ik in aanmerking voor onbeperkt belastingplichtige.

Voor de komende jaren ziet mijn belasting er dus als volgt uit:

Jaar Belastbaar bedrag 50% x (rente + AOW) – aftrekposten Belastingvrij bedrag Te betalen belasting
2005 50% x (€ 6.154 + € 7.111) – € 138 = € 6.494 € 7.664,00 € 0,00
2006 €6.364-€3077+€ 7.111-€3.556 – € 138 = € 6.704 € 7.664,00 € 0,00
2007 € 6.856-€3077 + € 7.130-€3.556 – € 138 = € 7.196 € 7.664,00 € 0,00
2008 € 7.256-€3077 + € 7.189-€3.556 – € 138 = € 7.674 € 7.664,00 hier zou ik 18% van €10,00 moeten betalen,du €1,80 dit is me waarschijnlijk vrijgeschonken€ 0,00

Overzicht voor de jaren 2009 t/m 2012

Mijn Nederlandse inkomsten.

AOW

2009  € 7089-€ 3077=€ 4.012

2010 € 7.165-€ 3077=€ 4.088

2011 € 7274-€ 3077=€ 4.197

2012 € 7357-€ 3077=€ 4.280

2013 € 7331- €3077=€4.254

2014 €7469-€3077=€4.392

2015  €7449-€3077=€4.372

Deze bedragen liggen ver onder de eisen ,dus kom ik weer in aanmerking voor onbeperkt belastingplichtige.

Mijn Duitse Rente voor deze jaren was

2009     € 7315-€ 3556= € 3759-102-36 = € 3621 belastbaar

2010     € 7402-€ 3556= € 3846-102-36 = €3708 belastbaar

2011     € 7439-€ 3556= € 3883-102-36 = € 3741 belastbaar

2012     € 7557-€ 3556= € 4001-102-36 = € 3863 belastbaar

2013     €7648-€3556=€4092-102-72=€ 3918 belastbaar     dit jaar een aanpassing van sonderausgabe Pauschbetrag van 36 naar €72

2014     €7722-€3556=€4166-102-72=€3992 belastbaar

2015      €7868-€3556=€4312-102-72=€4138 belastbaar

Mijn totaalinkomsten en vrijstellingen

Jaar      AOW              Rente       Totaal      Vrijstelling       Te betalen

2009     4012             3621          7633        7834                 0

2010     4088              3708         7796        8004                 0

2011      4197             3741         7938         8004                0

2012      4280              3863        8143          8004                9

Omdat ik in  2012 boven de vrijstelling uitkom,moet ik hierover belasting betalen,ga hiervoor naar onderstaande link vul jaar in en totaal belastbaar inkomen,in mijn geval 8143 euro het programma berekent nu het belastingpercentage in mijn geval 0.2333%

ik moet nu alleen van het duitse deel belasting betalen dus 0.2333% van 3863=9,01 euro, het % en bedrag klopt ook met de gegevens op de aanslag

2013       4254              3918        8172         8130                 0

alhoewel ik in 2013 boven de vrijstelling uitkom en ik eigenlijk vlgs onderstaande link 0.0611% belasting moest betalen over €3918 dus €2,39 maakt de duitse belasting gebruik van het feit dat ik heb aangevinkt dat ik unbeschrankt steuerplicht ben maar ook aangevinkt zusammenveranlagung zodat de inkomsten van mijn echtgenoot worden meegenomen,mijn echtgenoot had een aow van €9766 waarvan ze €4033 vrijstellng krijgt ons totaalinkomen komt dan uit op €8172+€5512=€13584  vul ik dit in in onderstaande link en geef splittingtarif in dan kom ik op geen belasting uit.dit klopt ook omdat voor getrouwde de vrijstelling €16260 is

2014       4392              3992       8384         8354                 0

hiervoor geldt het zelfde als in 2013 ons totaal inkomen was €14083 dus geen belastng

2015        4372             4138         8510        8354

hier komt ons totaal inkomen uit op €14278 dus onder de vrijstelling

 

klik op onderstaande link voor doorverwijzing naar rekenprogramma

Hoogte belastingpercentage bepalen

voorbeeld invulscherm

invulschermpercentage

Mijn aangifte van 2012 kijk hier ook voor het invullen van de gegevens.

aangifte 2012

aanslag2012

Laatse gegevens over hoogte vrijstelling voor komende jaren

Bron

freibetrag

De Nederlandse belasting

Het is weer zover dat we nu ook het Nederlandse belastingformulier moeten gaan invullen,omdat we al een voor ingevuld formulier kunnen downloaden hoeven we alleen maar de gegevens te controlren.Maar wat zien we het bedrag van de Duitse rente is niet ingevuld,dus ook nog niet bekent bij de Nederlandse belastingdienst,omdat ik ook dit bedrag niet weet ,vraag ik het even op via: Jaaropgave Duitse Rente     Een jaaropgave heet dan: Rentenbezugsmitteilung zur Vorlage beim Finanzamt (Versichertenrente).Let op bij het invullen van uw versicherungsnummer alles aan elkaar vast,bij mij werd ook ook geen hoofdletter geaccepteerd.

Wat moet ik in Nederland betalen.

Ik  zal mijn situatie toelichten voor 2013

AOW  € 7331,00  Duitse Rente € 8923,00 Totaal inkomen € 16254,00

In Nederland moet ik nog over de Duitse Rente mijn inkomste afhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet betalen,dit is 5,65 % van €8923,00=€ 504,00

Belasting betaal ik alleen maar over mij Nederlands inkomen,(omdat ik aangegeven heb dat ik aftrek wil om dubbele belasting te voorkomen),en bedraagt 5,85% van € 7331,00= € 428,00 

Premie volksverzekeringen moet ik  betalen over mijn totaal inkomen,en bestaat uit 0,6% ANW en 12,65% AWBZ dus totaal 13,25 % van €16254,00=€ 2153,00

Totaal moet ik dus betalen  € 504+€ 428 +€ 2153=€ 3085,00

In Nederland heb ik recht op algemenen heffingskorting € 1034,00 en oudere korting 1032,00

Ik kan dus een aanslag verwachten van  € 3085- €1034-€1032= € 1019,00

Update 17-2-2017

Belastinggegevens van 2009 t/m 2012 verwerkt,belastbaar gedeelte wat meetelt uit Nederland aangepast,vrijstelling blijft niet 50% maar de vrijstelling blijft gelijk aan het bedrag van het eerste jaar pensioen of belastingaangifte(2005)

Update 30-11-2013

29-10-2013 een bericht ontvangen van de Duitse Rente versicherung,over een teruggave van de toeslag AWBZ/Zvw van 1-1-2010 tot 31-12-2011 dit is voor mij een extra teruggave van 636 euro ,ik heb  hiervoor alleen het formulier moeten opsturen wat ik van de Nederlandse belasting toegestuurd had gekregen en dit naar duitsland opgestuurd. https://www.pleio.nl/file/download/19513892 en deze toelichtinghttp://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/internationaal/uitkering_pensioen_en_lijfrente/pensioen_uit_duitsland/premie_volksverzekeringen_en_bijdrage_zvw_betalen/hoe_wordt_de_premie_awbz_berekend

waarom er voor 2012 en verder geen terugbetaling geldt moet ik nog uitzoeken,maar zal dit zsm aangeven hier.het vreemde is dat ik van deze jaren nog geen aanslag uit duitsland heb ontvangen

Nu we de regels uit Duitsland eindelijk een beetje begrijpen gaan we waarschijnlijk vanaf 2016 in Nederland belasting betalen zie onderstaande artikelen met dank aan Gerda om me hierop te attenderen

 Update 6-3-2016

leuk dat teugkrijgen van een gedeelte van awbz/zvw maar ik kreeg dus ook een naheffing van de nederlandse belastingdienst omdat ik dit niet als inkomsten had opgegeven ik had over drie jaar terugontvangen 2009 t/m 2012 een bedrag van 955 euro ik moet hier extra in nederland voor betalen 135 euro belasting en 57 euro bijdrage zvw  ,als het goed is kan kan ik van die 57 euro weer een vergoeding krijgen in duitsland die dan weer in nederland belast wordt

 

Staatssecretaris Weekers ondertekent belastingverdrag met Duitsland

Op donderdag 12 april heeft staatssecretaris Weekers van Financiën samen met zijn Duitse collega de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Emily Haber in Berlijn het nieuwe belastingverdrag met Duitsland ondertekend. Het verdrag voorkomt de betaling van dubbele belasting voor burgers en bedrijven, regelt een betere positie voor grensarbeiders en voorkomt het ontgaan van belasting.

In het verdrag wordt vorm gegeven aan de nieuwe compensatieregeling voor Nederlandse grensarbeiders die in Duitsland werkzaam zijn. De regeling betekent in de praktijk dat rekening wordt gehouden met Nederlandse fiscale aftrekposten, zodat de Nederlandse grensarbeider die in  Duitsland werkt bijvoorbeeld gewoon zijn hypotheekrente kan aftrekken. De grensarbeidersregeling zorgt er daarmee voor dat het voor inwoners van Nederland eenvoudiger en aantrekkelijker kan worden om in Duitsland te gaan werken. De regeling is met name goed nieuws voor de Nederlandse grensregio’s.

Het verdrag biedt ook voordelen voor het bedrijfsleven. Het geeft ondernemers zekerheid over wederzijdse investeringen tussen Nederland en Duitsland en voorkomt de betaling van dubbele belasting.

Staatssecretaris Weekers: “Ik ben zeer verheugd dat we een nieuw verdrag hebben kunnen sluiten. Duitsland is onze belangrijkste handelspartner. Dit moderne verdrag vervangt het huidige verdrag dat uit 1959 stamt en is daarmee het oudste verdrag dat Nederland nu heeft. Het is belangrijk een verdrag te hebben dat aan de eisen van deze tijd voldoet. Het stemt bovendien tot tevredenheid dat een goed werkende regeling voor grensarbeiders is opgenomen.”

Het nieuwe verdrag treedt naar verwachting op 1 januari 2014 in werking.

Overgangsrecht

De afspraken in het nieuwe verdrag tussen Nederland en Duitsland gelden (naar verwachting) vanaf 2016. Deze nieuwe afspraken kunnen voor u leiden tot een financieel nadeel. Is dit bij u het geval? Dan kunt u alleen in 2016 nog kiezen voor toepassing van de afspraken in het oude verdrag. Dit noemen wij het overgangsrecht.

Voorbeeld 1

U woont in Duitsland en ontvangt AOW uit Nederland. Over uw AOW bent u volgens de afspraken in het oude verdrag in Nederland belasting verschuldigd. De afspraken in het nieuwe verdrag leiden ertoe dat u vanaf 2016 in Duitsland belasting betaalt over uw AOW. Het kan zijn dat u in 2016 over uw AOW in Duitsland méér belasting betaalt dan u in Nederland zou betalen. Als u kiest voor de toepassing van het overgangsrecht, betaalt u in 2016 nog in Nederland belasting over uw AOW.

Voorbeeld 2

U woont in Nederland en werkt als schipper bij een in Duitsland gevestigde rederij. Over uw loon bent u volgens de afspraken in het oude verdrag in Duitsland belasting verschuldigd. De afspraken in het nieuwe verdrag leiden ertoe dat u vanaf 2016 in Nederland belasting betaalt over uw loon. Het kan zijn dat u in 2016 over uw loon in Nederland méér belasting betaalt dan u in Duitsland zou betalen. Als u kiest voor de toepassing van het overgangsrecht, betaalt u in 2016 nog in Duitsland belasting over uw loon.

Let op!

Het overgangsrecht geldt alleen voor 2016. Vanaf 2017 gelden altijd de afspraken in het nieuwe verdrag.

Link naar tekst belastingverdrag met Duitsland

Link naar arbitrageovereenkomst met Duitsland

Een pensioen, lijfrente of socialeverzekeringsuitkering ontvangen uit Duitsland

Ontvangt u een pensioen, lijfrente of socialeverzekeringsuitkering uit Duitsland? Dan betaalt u hierover in Nederland belasting.

Let op!

Een ‘pensioen of lijfrente uit Duitsland’ kan ook een pensioen of lijfrente zijn die u in Duitsland hebt opgebouwd en daarna hebt overgedragen aan een Nederlandse verzekeraar. U hoeft uw pensioen of lijfrente dus niet letterlijk uit Duitsland te ontvangen om een pensioen of lijfrente uit Duitsland te hebben.

Uitzonderingen

Op de regel dat u in Nederland belasting betaalt bestaan de volgende uitzonderingen:

Overgangsrecht

De afspraken in het nieuwe verdrag wijken af van de afspraken in het oude verdrag die gelden tot en met 2014. Hebt u hierdoor financieel nadeel? Dan kunt u kiezen voor toepassing van het overgangsrecht.

Wat zullen de gevolgen voor mij zijn ? 

Als ik nu mijn belastingbetalingen in Nederland zie betaal ik geen belasing over het Duitse inkomen,in Duitsland val ik ook binnen de vrijstelling dus betaal totaal geen belasting hierover

bij de nieuwe wet zou ik in Nederland belasting moeten gaan betalen over het duitse gedeelte,voor 2013 is dit 5,85 % wat voor mij uitkomt op 5,85 % van  € 8923 is € 520

er wordt gesproken over een compensatieregeling ,we zullen berichten afwachten,maar voor mij is het duidelijk dat onder de Duitse belasting te blijven voordeliger is .

31-11-2013  Verzoek gekregen om voor de jaren 2009 t/m 2012 de belasting in te vullen .

22-12-2014 Aanpassingen hoe de hoogte van het te betalen bedrag wordt berekend.

1-1-2015 naar aaanleiding van opmerking gerda link naar nieuwe belastingverdrag wat waarschijnlijkvanaf 2016 ingaat

23-6-2015

vandaag ontving ik van Tilly het verzoek om eens naar haar situaties te kijken,

Tilly ontvangt een klein weduwe pensioen als aanvulling op haar nederlands inkomen,zie onderstaande gegevens

Bij deze de gegevens over 2009 t.m. 2015:

               Nederland         Duitsland

2009         9880                 1571

2010        10885                1742

2011        10885                1478

2012        10885                1244

2013        14688                1901

2014        18444                2550

Dat de bedragen Duitse rente van 2009 t.m. 2012 zo verschillend zijn komt omdat ze zich in Duitsland vergist hadden, ik had teveel ontvangen – en dat hoefde ik niet terug te betalen. Begin 2013 werd ik 65 en gaat het bedrag omhoog.

Omdat het hier een weduwe pensioen betreft,weet ik niet zeker of dit hetzelfde is als een gewoon pensioen,graag jullie ondersteuning in deze

 

Vraag van Tiny

Ik heb de gegevens van de moeder van Tiny even bij elkaar gezocht en een voorzet gedaan graag jullie reacties
Omdat er veel ziektekosten in het spel zijn denk ik dat dit nog gunstiger gaat uitpakken
vlgs mij heeft Tiny ook nog recht op teruggaaf van AWBZ en ZW verzekering,ik weet niet van welken jaren we dit terug kunnen krijgen.
Uit de berekeningen blijkt dat er nooit een verzoek voor bijzonder belastingplichtig is ingediend.

Gegevens   AOW                ned pensioen      Duits pensioen

2013               € 10.119        € 18.073                  € 5.474
2014               € 11.036        € 18.118                   € 5.527

Aanslag Duitsland                  vrijstelling    alg.kosten   Aansl.hoogte    te betalen

2013             € 5.474                        € 2.545          € 102            € 2.827              € 470
2014             € 5.527                        € 2.545           € 102           € 2.880              € 484

Belasting berekenen
Toelichting duitse aanslag

Aansl.hoogte      bel .vrij bedrag                     grondbedrag
belasting
2013                           € 2.827              € 8.130                                      € 10.957
2014                           € 2.880              € 8.354                                      € 11.234

Wanneer we een aanvraag voor buitengewoon belastingplichtig zouden invullen
voor de vrijstelling maak ik een aanname van de inkomsten 2010 en neem hier 50 % van                          ned.inkomen    vrijstelling    duits ink               bel bedrag

2013           € 28.192               € 13.000        € 2.827                       € 18.019
2014            € 29.154              € 13.000        € 2.880                       € 19.034

Op onderstaande site vinden we dan het belasting %

Belasting percentage
%                    aansl hoogte       te betalen
2013     11,9397          € 2.827                  € 338
2014     12,7035         € 2.880                  € 366

Graag jullie reacties van welke stappen Tiny moet ondernemen en voor welke jaren

191 thoughts on “Duitse belasting”

  1. Vanwege de lage AOW kom je waarschijnlijk in aanmerking voor de unbeschränkte einkommensteuerpflicht en verschillende posten kunt aftrekken waardoor het dan wel zal meevallen

    • hobmeier2014 said:

      Bedankt voor al de informatie. Op een gegeven moment voel je jezelf zo machteloos! Ik ben zo blij dat ik hier terecht kan met mijn vragen. Nu weet ik tenminste waar ik op moet letten!

    • Beste Gerda,
      U blijkt een belasting expert over met name duitse belasting? Ik zou graag gebruik maken van uw expertise om mijn aangifte over 2014 samen met u in te vullen. Niet wetende of U dit zou wllen doen, leg ik de situatie wel uit na aanvaarding van mijn verzoek.
      Alvast vriendelijk dank

    • Nogmaals de nieuwe belastingmaatregel in 2016 voor Nederlandse Ex-Grensarbeiders wat gebeurt er met de zuschuss die
      wij door het DRV steeds uitgekeerd kregen, dus de ABWZ-ZVW premie ?

  2. Sabeth Sandmann said:

    Heel hartelijk dank voor de uitgebreide informatie die u ter beschikking stelt. Mijn man zit in een soortgelijke situatie, hij kreeg in december formulieren toegestuurd om over 7 jaar belasting te betalen (iets meer dan 1000Euro). We volgden dezelfde procedure als boven beschreven, hebben dan het totaalbedrag overgemaakt. We kregen nu weer een brief met de vraag of wij zsm alle details over de Nederlandse inkomsten kunnen opsturen (RiA Neubrandenburg). Omdat de inkomsten (AOW met partnertoeslag en klein pensioen) elk jaar (2007-2013) verschillend waren moest ik van alle jaaropgaven kopietjes meesturen.
    Mijn vraag is of ik deze handelingen voor RiA werkelijk elk jaar opnieuw moet doen?

  3. Hans Hergarden said:

    Waar kan ik dan de ziektekosten die ik heb gemaakt aftrekken op het formulier ?

    • Tip van de site http://www.finanztip.de

      Dus onder außergewöhnliche Belastungen invullen.

      Krankheitskosten von der Steuer absetzen
      Hatten Sie 2014 gesundheitsbedingte Ausgaben? Dann können Sie diese als außergewöhnliche Belastungen in Ihrer Steuererklärung geltend machen.
      Brillen, Zahnersatz, Physiotherapie, Akupunktur sind typische Krankheitskosten, die Sie absetzen können, genauso wie Arztkosten, Ausgaben für verordnete, aber nicht rezeptpflichtige Arzneimittel und die Rezeptgebühr.

      Allerdings muss dafür Ihre individuelle Belastungsgrenze überschritten sein. Diese hängt von der Höhe Ihrer Einkünfte, Ihrem Familienstand und der Zahl Ihrer Kinder ab und liegt bei 1 bis 7 Prozent Ihrer gesamten Einnahmen. Wie hoch Ihre individuelle Belastung sein darf, können Sie auf der Webseite der Oberfinanzdirektion Niedersachsen berechnen.
      Tipp: Tragen Sie Krankheitskosten ab dem ersten Cent ein

      Beim Bundesfinanzhof (BFH) sind zwei Verfahren (VI R 32/13 und VI R 33/13) gegen die zumutbare Eigenbelastung anhängig. Der BFH muss entscheiden, ob Krankheitskosten in voller Höhe als außergewöhnliche Belastung abgesetzt werden können oder weiterhin erst, wenn sie die persönliche Belastungsgrenze übersteigen. Bis dahin sind alle Steuerbescheide in diesem Punkt vorläufig.

      http://www.finanztip.de/steuererklaerung/utm_source=CleverReach&utm_medium=email&utm_campaign=KW201509&utm_content=Mailing_6133319

  4. Hans op welk formulier bedoel je? Vaak is het voldoende om kopieën van rekeningen en bankafschriften op te sturen. wel even de bedragen onderstrepen en de Duitse vertaling erbij zetten. De premie voor de zorgverzekering is vaak al voldoende, dan kan ook nog de autoverzekering, pers. wa verzekering, arbeidsloon bij werkzaamheden aan eigen huis en tuin enz.

  5. in bovengenoemde uitleg over de reeds betaalde belasting van duitsland over de jaren 2005 tot 2010 die ik heb gedaan blijkt dus dat deze onterecht zijn vastgesteld door de nederlandse en daarmee samen hangende duitse belastingdienst
    Deze betaalde bedragen zouden dan volgens bovenstaande uitleg terug gevorderd moeten worden van de duitse belasting dienst.omdat de berekening van beperkte belastingplicht in duitsland fout was waardoor er geen vrijstelling voor mij plaatsvond Bovendien heb ik bij de nederlandse belastingdienst deze betaling kenbaar gemaakt maar daar hoor je niets meer van of je deze dubbelbetaalde belasting alsnog terug van de nederlandse belastingdienst.
    Ook zou ik dan graag willen weten waar men een verzoek of wijziging kan doorgeven aan de duitsebelasting om het onterecht betaald bedrag aan duitsland terug kan vorderen.

  6. hobmeier2014 said:

    Ik heb nog een vraagje bij het invullen van het EU/EWR formulier. Moet ik ook de rente( 250,00 Euro )van mijn spaarrekening op alinea 12 invullen of is dat niet nodig?

  7. Mijn vraag blijft wat moet ik op het duitse aangifte biljet van nu 2010 tot 2014 invullen als ik nu 12000 euro aan aow ontvang
    Moet ik aangeven 50% van 12000 euro is 6000 euro invullen?De reeds ingediende die zijn verkeerd ingevuld op 100% aow
    en waarschijnlijk corrigeerde de nederlandse noch de duitse belasting deze bedragen niet, De duitse belastingdienst rekende
    wel de aanslag over de duitse rente die ik ontving over de helft van jaaropgave dus 50%

    • Marcel, ik neem aan dat jij het Duitse aangiftebiljet bedoeld dat eerst gecontroleerd en getekend moet worden door de Nederlandse belastingdienst, dus het EU-formulier? Daarop kan alleen maar de volledige AOW staan want anders gaat de Nederlandse belastingdienst hierop een correctie aanbrengen. Ikzelf vul het volledige AOW bedrag in, daarnaast een bedrag van ontvangen rente over spaartegoed en stuur gewoon alle kopieën mee, dus kopie van jaaropgave SVB en kopie van ziektekosten en andere verzekeringen. Het is wel veel werk om dit alles bij elkaar te zoeken maar gelukkig gaat vanaf januari 2016 het Duits-Nederlandse verdrag in, dan zou alles automatisch verwerkt worden (hoop ik). Succes ermee!

      • Ik heb nog een keer op een erg informatieve Duitse site gekeken wat er over deze 50% staat:
        http://www.steuertipps-sonderausgaben.de/fachartikel-zum-thema-steuern/infos-und-tipps-zur-steuererklaerung-als-rentner/
        De 50% regel is voor mensen die in het jaar 2005 met pensioen zijn gegaan, d.w.z. 65 jaar zijn geworden. Elk volgend jaar gaat deze 50% met 2% omhoog tot het jaar 2040, dan is het opgelopen tot 100%. Dat betekent voor jou, Marcel, dat het vanaf 2010 al 60% is. Ze gaan dus over 60% van je AOW belasting heffen (dat gebeurt bij de Duitse belasting automatisch, jij geeft dus 100% AOW op). Daarnaast is het heel belangrijk om (alle bewijzen van) je ziektekosten en verzekeringskosten mee te sturen! Dus 12 x 145€ (of 12×290€ als je getrouwd bent) het bedrag is afhankelijk van jouw verzekeraar (wij betalen over 2014 bij Agis 300€! Dat is 3600€ die als aftrekpost meetellen bij de berekening) Daarnaast alle verzekeringen die betrekking op jou hebben, dus: levensverzekering en aansprakelijkheidsverzekering en ongevallenverzekering/reisverzekering (Maar GEEN verzekeringen die betrekking hebben op spullen zoals auto-verzekering of inboedel/opstalverzekering)
        De drempel voor vrijstelling van belasting is in 2014 iets van 8004€ (16008€ voor getrouwde stellen). Dat is vaak makkelijk te halen als je van alle aftrekposten gebruik maakt. (Kopie van de polis(sen) meesturen en 1 maandelijkse bankafschrift waarbij het bedrag voor verzekering onderstreept is en de vertaling ernaast bijv: 12x Monats-Beitrag für Kranken-Versicherung).
        Groet, Sabeth

  8. Hartelijk bedankt voor deze informatie hier kunnen we wat mee, ik krijg jaarlijks een duitse rente van € 2200 en zoals ik alhier lees hoef ik niks te betalen.

  9. Eindelijk bericht gekregen van de Duitse fiscus m.b.t. het terug vorderen van €9000,- te veel betaalde steuer.
    AFGEWEZEN beroepstermijn overschreden.
    Naar aanleiding van de info op deze site had ik beroep aangetekend.
    Mijn Steuerberater maakte zich ervan af door mij te vertellen dat i.v.m. de kosten beroep te duur zou worden.
    Nu is echter gebleken dat ook deze Steuerberater NIETS van de hier op deze site vermelde info bekend was.
    Je zou dus zeggen FOUT duurbetaalde Steuerberater.
    Ja ik kan voor de belastingrechter gaan in DLD, maar gelet op de onzekere uitkomst en kosten zie ik hier van af.
    Bij deze ben ik dus door de Duitse fiscus voor €9000 OPGELICHT en indirect door de Nederlandse Fiscus, die MENSEN NIET GEWEZEN HEBBEN OP EEN DE JUISTE ANNGIFTE MOGELIJKHEDEN.
    DIT WILDE IK MAAR GEZEGD HEBBEN. DE SMEERLAPPEN.

  10. Joep misschien loont het zich toch om eens met een Rechtsanwalt te praten. Zie onderstaand.

    http://www.heise.de/resale/artikel/Wer-haftet-fuer-Fehler-Der-Steuerberater-oder-ich-1207292.html

    Wer als Steuerberater schlampig arbeitet, hat vor Gericht keinen guten Stand: So wurde beispielsweise festgestellt, dass ein Steuerberater seine Pflicht zur sorgfältigen Berufsausübung verletzt, wenn er den steuerlich relevanten Sachverhalt ungenau ermittelt und dadurch dazu beiträgt, dass eine ungünstige Steuererklärung abgegeben wird (LG Hamburg, Az.: 313 O 203/92). Auch für fehlerhafte Ratschläge haftet der Steuerberater (OLG Saarbrücken, Az.: 1 U 52/85). Der Bundesgerichtshof hat in einem Urteil sogar festgestellt, dass es die Pflicht des Steuerberaters ist, sich auch über Tageszeitung und Fachpresse über aktuelle steuerpolitische Änderungen zu informieren (Az.: X ZR 472/00). Desweiteren unterliegen die Steuerberater der Berufsaufsicht, die durch die Steuerberaterkammer ausgeführt wird. Auch muss ein Steuerberater eine Vermögensschaden-Haftpflichtversicherung abschließen – ohne wird er offiziell gar nicht zugelassen.

  11. Wie kan mij wijzer maken?
    Mijn vrouw moet nu aangifte doen voor 2010-2014. Voor de jaren 2005 t/m 2009 al gedaan en dus betaald omdat we het waarscheinlijk verkeerd gedaan hebben. Ik zelf zal binnenkort ook wel papieren krijgen omdat ik vanaf 2009 pensioen (Duitse rente) heb ontvangen. Moet ik nu voor mijn vrouw een gezamelijke aangifte doen of alleen voor haar? Als mijn aangifte gedaan moet worden , dan alleen voor mij of ook weer gezamelijk? Ik word er tureluurs van. Gaarne uw reactie.

  12. H. Ansink said:

    Krijg duitse rente vanaf januari 2009 op 63-jarige leeftijd en doe aangifte bij Finanzamt Borken, ook in 2010 zonder complicaties. Vanaf januari 2011 op 65-jarige leeftijd doe ik zowel in NL (gevraagd) als in DL (ongevraagd bij Finanzamt Brandenburg) elk jaar opnieuw aangifte en vraag de Unbeschraenkte Steuerpflicht aan door het op het formulier aan te kruisen. Vooraf bezoek ik jaarlijks een Euregio-bijeenkomst in mijn buurt, haal daar duitse formulieren en laat mij door een adviseur van een Finanzamt die daar ook zitting heeft adviseren waar precies welke bedragen ingevuld moeten worden. Vervolgens stempelt de NL-belastingdienst de EU-formulieren af en deze voeg ik bij. Tot nu toe heeft zich Finanzamt Brandenburg nog niet bij mij gemeld. Ben benieuwd!

  13. Fred Krauthausen said:

    Alleen Duitsland voert dit belastingbeleid uit voor iedereen die ook maar 01 cent pensioen van hun ontvangt. Over de hele wereld worden belastingaanslagen verstuurd over bedragen zelfs van minder dan € 4,- In Canada weigeren banken geld over te maken naar Finanzamt Neubrandenburg als niet een plaatselijke kundige belastingexpert zijn ok heeft gegeven wat meestal afgekeurd wordt. Wat doet ons Koninkrijk der Nederlanden? Natuurlijk niets! Let goed op ! Als u uw EU/EWR formulier naar de belastingdienst stuurt en u heeft geen volledige AOW dan laat u het niet door hun veranderen in 100% AOW. Dit is mij overkomen en ben nog steeds bezig dit recht te zetten. Ook begrijp ik niet waarom iemand binnen de EU die bijvoorbeeld een 100% AOW bedrag heeft en wonende in Nederland geen inkomstenbelasting betaalt. Wonende in Duitsland geen inkomstenbelasting betaalt. Is dit bedrag echter 60% Nederlandse AOW en 40% Duitse Rente wordt er gediscrimineerd door Duitsland op de aftrekposten. Er zijn landen die bij Duitsland aan de bel hebben getrokken maar Nederland hoort hier niet bij….. zoals gewend.

    • 23-6-2015

      vandaag ontving ik van Tilly het verzoek om eens naar haar situaties te kijken,

      Tilly ontvangt een klein weduwe pensioen als aanvulling op haar nederlands inkomen,zie onderstaande gegevens

      Bij deze de gegevens over 2009 t.m. 2014:

      Nederland Duitsland

      2009 9880 1571

      2010 10885 1742

      2011 10885 1478

      2012 10885 1244

      2013 14688 1901

      2014 18444 2550

      Dat de bedragen Duitse rente van 2009 t.m. 2012 zo verschillend zijn komt omdat ze zich in Duitsland vergist hadden, ik had teveel ontvangen – en dat hoefde ik niet terug te betalen. Begin 2013 werd ik 65 en gaat het bedrag omhoog.

      Omdat het hier een weduwe pensioen betreft,weet ik niet zeker of dit hetzelfde is als een gewoon pensioen,graag jullie ondersteuning in deze

      • Wie heeft er al te maken gehad met duitse belasting betalen over weduwen pensioen van eerste(overleden) man waarvan ik een klein weduwen pensioen van duitsland ontvang?
        Omdat ik daarna nog een keer getrouwd ben en daarvan gescheiden ben zit ik nu met de situatie dat ik mijn inkomstengegevens over 2009 t.m.2014 moet opgeven en dat bestaat uit 2 kleine pensioentjes uit nederland van overleden man en alimentatie van 2e man. Wie heeft hier ervaring mee en kan mij helpen?

  14. Is het Nederlandse inkomen van Tilly loon of een uitkering ?

    • Ik had dezelfde vraag al gesteld,ik was bang dat dit een bijstandsuitkering was,tilly zei:
      “Uit 2 nederlandse pensioentjes en alimentatie en omdat dit te weinig was heb ik
      eigen geld op moeten eten.”
      Nou kan ik nog nergens vinden hoe alimentatie in duitsland wordt belast,
      ik vond onderstaande toelichting op

      Click to access bijlage%20EU-EWR%20invullen.pdf

      In onderstaande tabel staat voor hoeveel procent deze uitkeingen moeten worden meegeteld:
      Is uw Nederlandse uitkering in2006 ingegaan en deze be‐draagt € 10.000,‐, dan hebt ueen vrijstelling van 48% = €
      4.800,‐. Met dit bedrag wordtin de volgende jaren uw Neder‐landse inkomen vermindert omvast te stellen of u aan de voor‐
      waarden voor onbeperkte Duit‐se belastingplicht voldoet.Is uw uitkering van € 10.000,‐ ingegaan in 2010, dan hebt u
      een vrijstellingsbedrag van 40%van € 10.000,‐ = € 4.000,‐ toten met 2013.

      Welke inkomsten tellen mee?
      In onderstaande tabel staan de meest voorkomende Neder‐
      landse inkomsten en voor welk percentage ze moeten worden
      meegeteld:
      Als u kiest voor het indienen van het verzoek tot onbeperkte
      belastingplicht
      Dan moet u zowel het “Antwort”‐formulier als de EU/EWR‐
      verklaring invullen. Hierna geven wij een uitleg wat u in moet
      vullen:
      “Antwort”‐formulier:
       Op het “Antwort”‐formulier het eerste hokje aankruisen:
      hiermit beantrage ich die Behandlung als unbeschränkt
      Steuerpflichtiger im Sinne …..
       U kunt kiezen voor het doen van aangifte samen met uw
      gehuwde partner, dit is de zogenaamde
      Bezoekadres: Enschederstrasse 362, 48599 Gronau
      Telefoon: 053‐4605151
      Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend  
      Ingangsjaar pensi‐oen  Belastbaardeel  
      t/m 2005 50%  
      2006 52%  
      2007 54%  
      2008 56%  
      2009 58%  
      2010 60%  
      2011 62%  
      2012 64%  
      2013 66%

      Soort inkomen Mee te nemen percentageInkomsten uit werk 100%
      AOW, WAO, WIA, ANW Zie bovenstaande tabel
      Bedrijfspensioenen, lijfrentes 18%
      Bijstandsuitkeringen, WW en Ziekengeld 100%
      Overige inkomsten Afhankelijk van Duitse wetgeving

      • Ik kreeg van tilly nog de volgende gegevens,
        De echtscheidingsbeschikking is op 29 januari 2009 ingeschreven bij de gemeente
        en vanaf die tijd ben ik alleenstaand.

        Jaar Pensioenbedrag AOW Alimentatie

        2009 3085 6795
        2010 3260 7800
        2011 3085 7800
        2012 3085 7800
        2013 4346 8867 1300
        2014 4386 14063

        als ik hiervan uitga zou mijn vrijstelling pensioen 100-18%=82% zijn is 2530 euro
        voor mijn alimentatie 100-58%=42% zijn is 2854 euro totale vrijstelling 5384 euro
        tot 2012 zou dan geen belastingplicht zijn
        voor 2013 14688-5384= 9304 hierdoor vervalt recht op vrijstelling en zou er 18 % belasting over duits pensioen zou ca 340 euro zijn,en voor 2014 450 euro

        graag wil ik weten of deze redenering klopt

      • @mathramakers
        Weduwenpensioen werkt het zelfde als gewoon pensioen (is namelijk overgang van de Rente op de achterblijver. Voor de mate waarin het weduwenpensioen belast wordt moet je dan ook kijken naar de ingang van het eventuele oorspronkelijke pensioen, dus niet het moment van overlijden van de partner. Wichtig!! Was voor mij een openbaring. Mijn schoonmoeder kreeg Witwenrente vanaf 2009, overlijden partner, maar de Rente was ingegaan in 1985, dus 50%)

        Ik kopieer even uit de publicatie:
        Is uw Nederlandse uitkering in2006 ingegaan en deze be‐draagt € 10.000,‐, dan hebt ueen vrijstelling van 48% = €
        4.800,‐. Met dit bedrag wordtin de volgende jaren uw Neder‐landse inkomen vermindert omvast te stellen of u aan de voor‐
        waarden voor onbeperkte Duit‐se belastingplicht voldoet.Is uw uitkering van € 10.000,‐ ingegaan in 2010, dan hebt u
        een vrijstellingsbedrag van 40%van € 10.000,‐ = € 4.000,‐ toten met 2013.

        Dit vind ik een beetje valstrikkerig geformuleerd, ÓF ik heb het helemaal verkeerd begrepen.

        De suggestie die ik hieruit haal is dat de vrijstelling wordt vastgezet op een vast bedrag (nominaal), dat wordt vastgesteld op basis van de gegevens in het jaar van ingang. (“met dit bedrag wordt in de volgende jaren uw NL inkomen verminderd om vast te stellen enz.”)Het is toch niet zo dat ingegaan op of voor 1-1-05 (50% vrijstelling) met een toemalige uitkering van 10k (dus een vrijstelling van 5k) en een uitkering inmiddels gedaald tot 5k, ik nog steeds een vrijstelling heb van 5k?

        Zoals ik begreep is het jaar van ingang alleen van belang om vast te stellen welk percentage onder de vrijstelling valt. Dat percentage verandert niet meer. Maar de uitkering zelf kan wel wijzigen (en doet dat ook, want de AOW is geen nominaal bedrag over lange jaren en pensioenen kunnen ook geïndexeerd zijn, of juist verlaagd helaas) en daarmee de feitelijke vrijstelling in euro’s dus ook. Roep maar als ik het fout heb.

        Wat betreft de alimentatie: die is in Duitsland alleen belast als de betalende partij die aftrekt (Beide partijen moeten daarvoor een Anlage U ingevullen. Aangezien de betalende partij alle “aus der Zustimmung erwachsenden finanziellen Nachteile” moet “auszugleichen” betaalt die dan dus wel belasting, maar dat kan bij een ontvang(st)er van alimentatie zomaar een stuk minder zijn). De ontvanger betaalt dus formeel wel, maar onder de streep geen belasting. Geen eigen wijsheid hoor, even gegoogeled.
        Maar om een lang verhaal kort te maken, zoals Gerda hieronder al zegt: hier gaat het in 1e instantie om het bepalen van het wereldinkomen. Wel of niet meetellen? Lastig genoeg om idd contact op te nemen met Neubrandenburg.

  15. Voor de berekening van de unbeschränkte einkommensteuerpflicht denk ik (maar weet het niet helemaal zeker, zou even in Neubrandenburg navragen) dat de alimentatie voor 100% meetelt. Van het Nederlandse bedrijfspensioen, als zij die in 2009 voor het eerst kreeg, telt 26 % mee. Zou zij in 2005 al bedrijfspensioen hebben gekregen, dan telt maar 18 % mee

  16. Marc het bedrag van de vrijstelling van bijv. AOW blijft ieder jaar hetzelfde en verandert niet. Bij een bedrijfspensioen blijven de procenten hetzelfde ( dus bedr. pens. in 2015 ontvangen 18 %. dus ook 18 % van 2006 enz.

    • Het bedrijfspensioen ontving ik ook al in 2005.

    • Dus, theoretisch, mijn schoonmoeder kreeg in 2005 1000 euro Witwenrente. Die was voor 50% vrijgesteld, wegens ingangsdatum 1985. De vrijstelling was dus 500 euro. Ze krijgt nu, 1200 euro en het belastbaar deel is dus 700 euro.

      Eigenlijk is het veel ingewikkelder, want in 2005 kreeg de echtgenoot zelf nog Rente. Na diens overlijden in 2009, krijgt mijn schoonmoeder Witwenrente, 60% van de oorspronkelijke Rente. Dus zij heeft een Witwenrente die voor het bepalen van de belastbaarheid wordt beschouwd als ingegaan in 1985, maar de vaststelling van de nominale vrijstelling moet gebeuren o.b.v. de gegevens in 2005, toen het nog geen Witwenrente, maar gewone Rente was, anderhalf keer zo veel als ze feitelijk krijgt.

      _______

      Maar nu even niet de feitelijke belastbaarheid van de inkomsten, maar de vraag of er wel of geen unbeschränkte Steuerpflicht mogelijk is, want daar gaat dit draadje eigenlijk over.

      Daarvoor moet o.a. gekeken worden naar de vraag of minstens 90% van het wereldinkomen onder de D belasting valt.
      Een deel van AOW mag buiten beschouwing blijven.
      Is dat deel (niet de vrijstelling van belasting dus, maar van het deel dat buiten beschouwing mag worden gelaten voor vaststelling v.h. wereldinkomen) dan nominaal 50% van de AOW in 2005? Of is dat dan toch 50% van de AOW in het jaar waarvoor de (un)beschränkte Steuerpflicht moet worden vastgesteld?
      En in het eerste geval, hoe stelt het Steueramt dat voor vaststeling v.h. wereldinkomen vrijgestelde bedrag in vredesnaam vast? Bewaren zij dat ergens? Let namelijk op: In geval van alleen gesetzlichte Rente hoef je geen aangifte te doen: je stuurt formulier met verzoek unbeschränkt Steuerpflichtig en kruist daarop aan dat je het Steueramt de inkomensgegevens bij de Rententräger laat opvragen. Zelf stuur je alleen de EWG Bescheinigung m.b.t. het jaar van aangifte. Dus geen opgave van oude inkomsten of van een vrijgesteld bedrag.

      Of ben ik nou helrmaal de weg kwijt?

      Inmiddels is mijn schoonmoeder beschränkt Steuerpflichtig en zij heeft daar geen problemen mee, maar als het allemaal net iets anders is dan ik tot nu toe heb begrepen, dan kijk ik er toch nog eens opnieuw naar.

  17. Als ik berekening van Math hierboven bekijk, snap ik dat over de jaren 2009 t.m. 2012 geen belasting betaald hoeft te worden.
    Voor 2013 heb ik de volgende berekening:
    Pensioenen 4346 100–18%=82%= 3563
    Aow 8867 42%= 3724
    Alimentatie 1300 42%= 546
    Totaal 7833 vrijstelling
    Inkomen was 14688:2=7344

    Voor 2014 :
    Pensioenen 4381. 100-18%=82%= 3592
    Aow 14063 42%= 5906
    Totaal. 9498 vrijstelling

    Inkomen was 18444:2= 9222

    Klopt dit? Of zit er nu helemaal naast????

  18. In het informatieblad ” Informatieblad belasting Duits pensioen.pdf” staat volgens mij een fout. Voor de Unbeschränkte wordt alleen gekeken naar het wereldinkomen van de belastingplichtige en niet naar het gezamenlijk inkomen ( man + echtgenote). Zodra je de Unbeschränkte hebt gekregen dan kun je Zusammenveranlagung aanvragen en telt het inkomen van echtgenoot/note mee.

    • nog wat nagekomen informatie van tily

      Hoy Math,

      Er is een behoorlijke discussie op gang gekomen, wat een ingewikkelde materie!

      Wat ik niet weet is of het nog uitmaakt dat dit een herlevende weduwenrente is,
      Ik kreeg de weduwenrente uit duitsland voor de 1e keer in 1990, na het
      overlijden van mij 1e man, in 1998 ben ik hertrouwd en toen verviel de rente.
      In 2009 -na de scheiding van 2e man- heb ik het opnieuw aangevraagd en toen werd
      het een herlevende weduwenrente.
      Het is inderdaad geen standaard geval. Mijn 1e man werd in 1986 65 jaar en kreeg
      vanaf toen het duitse en de 2 nederlandse pensioen, de Pme en de Pmt.

  19. Kan iemand me vertellen of de Zuschuss zur krankenversicherung (tegemoetkoming premiekosten zorgverz wet /awbz /wlz)
    die met de duitse Rente wordt uitgekeerd in Nederland belast is voor de inkomstenbelasting?

    • Een volmondig ja, en wel sinds de voormalige staatssecretaris Weekers dit met zijn Duitse collega in 2012 heeft bekokstoofd !
      let daarom goed op dat deze zuschuss steeds bij de jaaropgave geteld worden, die staan op het jaaroverzicht die wij jaarlijks
      van de DRV-Münster krijgen niet vermeld ! waarschijnlijk is in 2016 weer alles anders, in verband met die grens van €.15.000
      Rente uit Duitsland !

  20. Heb met Neubrandenburg gesproken uit interesse geval Tilly. Voor de berekening van de unbeschränkte wordt alimentatie 100 % meegerekend. Voor de herlevende weduwenrente moeten ze bekijken of dit een nieuwe aanvraag is en hoeveel % dan wordt meegerekend. Ik zou als ik haar was gewoon de unbeschränkte aanvragen en dan ziet ze wel wat er uit komt. Krijgt ze die toegewezen en moet ze dan toch nog wat betalen kan ze altijd nog kopieën van bankafschriften/rekeningen ( zorgverzekeraar, werkloon eigen huis enz ) opsturen als aftrekposten.

  21. Wald volgens mij is de Zuschuss zur Krankenversicherung in Nederland niet belast voor de inkomstenbelasting.. Als ze het toch belasten zou ik zeker bezwaar indienen.

    • AJH.Hanzen said:

      Reactie op :Wald: De Nederlandse Belastingdienst heeft de premie [zuschuss] die wij andere jaren van de LVA terug kregen
      nu ook belast en wel sinds 2013, zie de jaaropgave van dat jaar daar is alles bij elkaar opgeteld van de jaren ervoor !

  22. Opateun said:

    ik kreeg bericht van de belastingdienst dat over de zuschuss zur Krankenversicherung in Nederland AWBZ en zvw premie betaald dient te worden . Ook zorgtoeslag en huurtoeslag in NL krijgen hier mee te maken .

  23. Fred van den Broek said:

    Ja logisch, de Duitse rente is in NL belastbaar en wordt bij je hele inkomen bij elkaar geteld en zodoende wordt ook je zorgtoeslag/huurtoeslag berekend.Je betaald alleen ZVW premie over de Duitse rente.

  24. Bericht wat ik via mail van tily kreeg,zelf heb ik de spaarrente nog nooit hoeven in te vullen .

    Ik heb de formulieren teruggekregen en tot mijn verbazing hebben ze de
    alimentatie doorgestreept.
    In plaats daarvan hebben ze wel de spaarrente voor elk jaar ingevuld.
    Ik heb ze gebeld en volgens hun moet je die vermelden.
    Kun jij me vertellen op dit volgens jou juist is?

    Groetjes, Tilly

  25. Hebben ze de werkelijk ontvangen rente ingevuld?

    • De envelop naar Duitsland is op de bus, blij dat de klus klaar is!
      Ik heb vanmorgen gesproken met iemand van het GWO,
      die vertelde me dat je inderdaad je ontvangen spaarrente moet opgeven, duitsland gebruikt die om de hoogte van je
      Nederlandse inkomen te kunnen bepalen.
      Ook heeft ze een berekening voor me gemaakt,
      Over de jaren 2009 t.m. 2012 hoef ik niets te betalen
      Over 2013 max. 20 euro
      Over 2014 zou ik nog 211 euro moeten betalen.

      Ik bedank jullie allemaal voor het meedenken en zodra ik weer
      bericht heb van duitsland over hoeveel ik echt moet betalen laat ik het weten.

      Tilly

  26. Opateun said:

    kreeg vandaag een naheffing van de belastingdienst over 2013 van de ontvangen Zuschuss zur krankenversicherung (tegemoetkoming premiekosten zorgverz wet /awbz /wlz) . Hierover moet ik premie volksverzekeringen en bijdrage zorgverzekeringswet (Zvw) betalen . Omdat het over een bedrag van 3 jaren ging is de naheffing niet mis .

    • AJH.Hanzen said:

      Op de side van de Ned: Belastingdienst staat vermeld dat de LVA-Münster de premie van de reeds in Nederland belaste
      ABWZ, ZVW, ZVL aan de Rentner die zoals ik in Duitsland heeft gewerkt terug krijgt, dit is tot nu toe ook steeds gebeurd ik
      ben sinds 2004 gepensioneerd maar zie nu kreeg ook ik een naheffing van de Ned: belastingdienst over de jaren 2009.2010
      2011 2012, de premie over deze jaren werden inclusief 2013 bij het jaarinkomen geteld , hierdoor werd dit uiteraard veel hoger
      vandaar deze naheffing, van de ene kant krijg je de premie over de zorg van de LVA terug en nu moet je hierover opnieuw
      in Ned: belasting betalen dit is toch te gek voor woorden, ik hoorde dat dit nog een trap na was van Staatssecretaris Weekers
      wie kan mij hier eens juist inlichten waarvoor hartelijk dank.

      • Via insiders [ en dit zijn er maar héél weinig ben ik erachter gekomen dat de Nederlandse Belastingdienst de ABWZ-ZVW enz:
        NIET dubbel belast deze gegevens worden doorgegeven naar de DRV-Münster die naar aanleiding van deze gegevens deze
        :zuschuss: aan ons weer uitkeert deze bedragen worden dan weer bij de jaaropgave bijgeteld en dan word deze :zuschuss:
        wel belast uiteraard samen met de jaaropgave, omdat dit nogal enige tijd in beslag neemt de zuschuss word gemiddeld pas
        om de 2 a 3 jaar door de DRV uitgekeerd word de jaaropgave dan uiteraard veel hoger en hier wringt de schoen namelijk tussen de opgave van de Ned:Belasting en de uitkering door de DRV zit veel te veel tijd hierdoor ontstaan die grote verschillen
        ben benieuwd hoe men dit in 2016 gaat oplossen met die nieuwe belasting maatregel ?

        Tot slot de premie van sociale lasten dus ABWZ ,ZVW enz word dus NIET dubbel belast !

  27. Beste mensen,
    Op een paar punten kan ik een beetje duidelijkheid geven:
    Duitsland mag over 7 jaren terug belasting heffen over het Duitse inkomen. In Nederland is dit 5 jaar.
    De bijdrage in de AWBZ(vanaf 2015 WLZ) en ZW vanuit Duitsland moet je inderdaad weer opgeven als inkomen in Nederland. Dan ontvang je hierover weer een bijdrage vanuit Duitsland en dat moet je weer opgeven enz. enz. Ik vind dit onrechtmatig want over zorgtoeslag hoef je ook geen belasting te betalen en telt ook niet bij je inkomen.

    Nog een tip:
    Ik zag dat het Duitse inkomen van de schrijver van deze pagina hoger was dan zijn Nederlands inkomen. Hij kan vrijstelling voor de ANW premie vragen bij het SVB. Voorwaarde is dat zijn Duitse inkomen hoger is dan het Nederlandse en samen hoger dan 70% van het minimuminkomen. Voor mensen met een jongere partner(nog geen AOW-er) raad ik dit af. Wachten tot deze AOW-er is want er zou anders geen recht meer zijn op een eventuele ANW.
    Vrijstelling ANW premie scheelt weer enkele tientjes per jaar.

    • @Jo is er een manier om bezwaar te maken tegen deze , in mijn ogen ook, onrechtmatigheid? Want ook bij de plaatselijke belastingdienst zeiden ze hier dat over tegemoetkomingen geen belasting wordt geheven terwijl ik, nadat ik bezwaar had aangetekend, te horen kreeg dat dat wel zo was.

  28. Voor info

    Der Grundfreibetrag ist bereits in die Steuertabellen eingearbeitet. Steuerzahler müssen nichts mehr tun, um ihn zu bekommen.

    Alle Grundfreibeträge 2007 bis 2016 in Deutschland

    Jahr

    Ledige

    Verheiratete

    Grundfreibetrag 2016 8.652 Euro 17.304 Euro
    Grundfreibetrag 2015 8.472 Euro* (aktuell) 16.944 Euro* (aktuell)
    Grundfreibetrag 2014 8.354 Euro 16.708 Euro
    Grundfreibetrag 2013 8.130 Euro 16.260 Euro
    Grundfreibetrag 2012 8.004 Euro 16.007 Euro
    Grundfreibetrag 2011 8.004 Euro 16.007 Euro
    Grundfreibetrag 2010 8.004 Euro 16.007 Euro
    Grundfreibetrag 2009 7.834 Euro 15.667 Euro
    Grundfreibetrag 2008 7.664 Euro 15.329 Euro
    Grundfreibetrag 2007 7.664 Euro 15.329 Euro
    Stand: 30. Juli 2015

  29. De enige manier om te voorkomen dat de bijdrage vanuit Duitsland in de AWBZ en ZW weer in Nederland wordt belast is bezwaar te maken bij de Belastingdienst en na de afwijzing dit voor te leggen bij de rechter

    • Het is mij een raadsel waarom men hierbij zo moeilijk doet, waarom worden deze ABWZ-ZVW-ANB niet meteen met de Jaar-
      Aangifte belast, dan heb je die ellende niet dat deze :zuschüsse: pas over 2 a3 jaar toch weer belast worden het bedrag wat dan
      door de DRV word overgemaakt is dan belastingvrij. omdat het in Nederland al belast is !

      PS] Deze zuschuss word :slechts: één keer belast ! waarom dan niet meteen bij de aangifte ?

  30. Ze zijn in Neu Brandenburg wel strenger geworden. Bezwaar indienen tegen Einkommensteuerbescheid kan nu alleen nog binnen de gestelde termijn en niet meer binnen 1 jaar

  31. Is deze site nog actief? Ik heb een dringende vraag, en weet niet wie mij hierbij helpen kan… Mijn Duitse moeder is afgelopen zomer overleden, nu krijg ik, als haar enige dochter en erfgename, de duitse belastingdienst op m’n nek met vorderingen over 2013 en 2014. Het gaat om bijna 1000 euro. Ik heb dat geld niet, en haar rekening is inmiddels opgeheven. Heb het wel voor elkaar gekregen om hen te melden dat ik kwijtschelding wil. Vervolgens kreeg ik een aantal brieven en formulieren toegestuurd, maar heb geen idee hoe ik dat moet invullen. Mocht er hier iemand zijn die mij kan en wil helpen dan zou ik dat méér dan fijn vinden. Ik hoor het graag!

    • @Tiny Wellicht zou het handig zijn om te vermelden in welke regio jij woont, zodat iemand kan helpen die bij jou in de buurt woont. Van welk kantoor in Duitsland kreeg jij de formulieren, Neubrandenburg (RiA) of Münster? En woonde jouw moeder in 2013 en 2014 in Nederland of in Duitsland? Het is misschien een idee om de SVB in te schakelen, die hebben een afdeling die voor Duitse Zaken verantwoordelijk is. Die weten meestal ook bij wie je dit soort zaken eventueel zou kunnen regelen.
      Eerder noemde ik ook een Belastingadviseur voor Duits-Nederlandse belastingproblemen: http://www.ltb-belastingadvies.nl/
      Heel veel succes gewenst met dit onverwachte en vervelende naspeel op het leven van jouw moeder!

      • Dank voor je reactie Sabeth!
        Ik woon zelf in Amsterdam, mijn moeder woonde de laatste jaren van haar leven in Sittard. Sinds haar huwelijk met mijn vader, in 1967 was ze Nederlands staatsburger, en ze was al 16 jaar weduwe.
        De formulieren kreeg ik van RiA, en ik krijg er nog steeds kortsluiting van als ik probeer te vatten wat ze nou eigenlijk willen.
        Inmiddels is Math Ramakers zo aardig geweest om mij via de mail te benaderen; misschien dat we er samen uit komen. Of dat er inderdaad iemand in de omgeving van Amsterdam is die mij kan helpen. In ieder geval zal ik ook

  32. oeps, was nog niet klaar:
    In ieder geval zal ik zeker ook de website van die belastingadviseur gaan bekijken, dank voor de link!

  33. Geweldig Math, dank je wel! Ik hoop dat er iemand meeleest en mij verder kan helpen…. 🙂

  34. Tiny misschien kan ik je telefonisch of per mail helpen

    • Héél graag Gerda! Dank voor je aanbod!
      Kunnen wij via Math contact leggen per mail?
      Of moet ik mijn gegevens hier op de site zetten?

      • Math mag mijn e mail adres wel aan jou toesturen als dat kan. Alles hier op de site zetten lijkt me ook niet zo goed.

  35. Hallo allemaal,

    Afgelopen week heb ik de eerste brieven ontvangen van de duitse belasting.
    Na ruim een een half jaar hebben ze berekend wat ik hun nog verschuldigd ben.

    Over 2009 en 2011 hoef ik niets te betalen.
    Over 2013 willen ze een bedrag van 13 euro ontvangen.
    Over 2014 moet ik nog 218 euro nabetalen.
    Over 2010 en 2012 heb ik nog geen bericht, maar ik ga ervan uit dat ik daar ook niets over terug hoef te betalen.

    Ik wil jullie nogmaals bedanken voor jullie hulp en het meedenken, fijn dat er zo,n site bestaat!

    Groetjes, Tilly

    • Tilly heb je al kopieën van rekeningen van aftrekposten over het jaar 2014 opgestuurd? Zo niet kun je nog bezwaar indienen en uitstel van betaling aanvragen en dit alsnog doen (bijv. van de zorgverzekering, wa verz., als je veel giften hebt, werkloon aan eigen huis op rekening incl. bankafschriften. Is even veel werk maar zal zich hier lonen.

      • Dat heb ik al gedaan toen ik de formulieren invulde, heb toen een hele lijst van alle jaren bijgevoegd met alle aftrekposten.

  36. Tilly ik ken niet anders dat je kopieën van de rekeningen/bankafschriften moet meesturen. Was bij jou alleen een lijst voldoende?

    • Nee, bij mij was het hetzelfde, ik heb ook een heleboel kopieen gemaakt van bankafschriften en rekeningen, jammer, maar meer is er niet uit te halen, fijn dat je zo meedenkt……

    • Cindy Giesbertz said:

      Beste Gerda,

      Ik zou heel graag eens met jou in contact willen komen. Wij zitten met een situatie waar jij volgens mij veel verstand van hebt en wij door de bomen het bos niet meer zien. Mijn mailadres betreft cindygiesbertz@gmail.com.

      Alvast hartelijk dank voor de moeite.

      Mvgr, Cindy.

  37. Beste Finanzamt deskundigen.
    Was aan het browsen om wat kennis op te doen rond de inkomstenbelasting die de Duitse belastingdienst int bij in Nederland wonende rentetrekkers.
    Reden is dat ik executeur ben voor de afhandeling van de nalatenschap van de tweede vrouw van mijn schoonvader na haar overlijden in febr. dit jaar. Tot mijn stomme verbazing kreeg ik, na een schrijven van het Finanzamt en mijn reactie daarop een acceptgiro met de indicatie 4 Vj 16.
    Ik heb geen idee waar dat vandaan komt, na je overlijden nog inkomstenbelasting betalen. Ik heb de persoon die de brief van het zFinanzamt heeft gestuurd een mail gestuurd en daarin aangegeven dat ik bezwaar maak tegen deze incasso.
    Heeft iemand van u enig idee wat hier speelt, schuld bij de belastingdienst wellicht. Voor zover ik kan zien is er vorig jaar netjes 4 keer €220 euro overgemaakt.

  38. Beste Finanzamt deskundigen.
    Was aan het browsen om wat kennis op te doen rond de inkomstenbelasting die de Duitse belastingdienst int bij in Nederland wonende rentetrekkers.
    Reden is dat ik executeur ben voor de afhandeling van de nalatenschap van de tweede vrouw van mijn schoonvader na haar overlijden in febr. dit jaar. Tot mijn stomme verbazing kreeg ik, na een schrijven van het Finanzamt en mijn reactie daarop een acceptgiro met de indicatie 4 Vj 16.
    Ik heb geen idee waar dat vandaan komt, na je overlijden nog inkomstenbelasting betalen. Ik heb de persoon die de brief van het zFinanzamt heeft gestuurd een mail gestuurd en daarin aangegeven dat ik bezwaar maak tegen deze incasso.
    Heeft iemand van u enig idee wat hier speelt, schuld bij de belastingdienst wellicht. Voor zover ik kan zien is er vorig jaar netjes 4 keer €220 euro overgemaakt.

    • hallo marten
      neem eens telefonisch contact met hun op ,ze zijn heel hulpvaardig en geduldig,misschien is er ooit een betalingsregeling getroffen.
      als het goed is is het overlijden ook gemeld en zijn er allemaal formulieren ingevuld over erfgenamen en kinderen etc

  39. onderstaand een vraag van cindy

    Het volgende is het geval. Mijn moeder is in april 2015 weduwe geworden. Mijn vader is op 66 jarige leeftijd overleden en heeft altijd in Duitsland gewerkt. Tot het moment van overlijden ontvingen ze samen de AOW van mijn vader en de Duitse rente als pensioen. Na het wegvallen van mijn vader heeft mijn moeder geen recht meer op AOW omdat zij nu pas 64 (geb.dat. 30-12-1952) is. Haar inkomen bestaat nu uit een lijfrentepolis uitkering en de Witwenrente vanuit Duitsland.

    Over 2016 ontving zij:

    – Duitse Witwenrente 1.058,54 euro netto x 12 maanden.
    – ASR lijfrente 622,91 euro netto x 12 maanden. Van deze lijfrente kan ik nog zeggen dat ze 752,11 euro bruto ontving waar dan inhouding loonheffing 87,83 euro en inhouding zorgbijdrage 41,37 van werd ingehouden.
    – Verder heeft ze geen uitkering/inkomen. Ze ontvangt ook geen huurtoeslag en zorgtoeslag.

    Nu moet zij belastingaangifte doen over 2016 en hebben we dat laatst door een adviseur uit laten tellen. Deze kwam op een bedrag van ongeveer 4.500,- euro wat ze de komende jaren ieder jaar moet betalen aan de belastingdienst. Daar zijn we erg van geschrokken en vragen ons af of dit wel klopt. Als ik dan ga zoeken en ik lees diverse forums op internet blijkt dat er van allerlei wegen zijn waar wij nog helemaal niets vanaf weten. Misschien kunt u ons helpen?

    Volgens mijn moeder hebben ze in Duitsland en in Nederland belasting betaald,tot nov.2013 hebben ze in NL een eigen huis met hypotheek gehad.
    Mijn vader heeft gewerkt totdat hij 65 jaar en 3 maanden was.
    Het gaat inderdaad over het invullen van de NL belastingpapieren.
    In 2015 hebben ze ook in Nl belastingaangifte gedaan,dus waarschijnlijk voor de Nl belasting.

  40. kan wel kloppen, want ik en mijn man betalen aan de CAK in Nederland voor beiden de leuke som van bruto 8000€.
    jazeker, wij schrokken ons ook een ********. ga eerst naar een steuerberater in duitsland, neem alles wat hij zegt op met een telefoon, en neem zoveel mogelijk papierwerk mee over deze zaak. Ga daarna (na uitstel aangevraagd te hebben!!!) naar een nederlandse belastingconsulent(150-250 voor een goede!) en leg hem alles voor. vertaal de duitse kant, en tsja, betalen moet je……alleen zo weinig mogelijk. veel succes.
    wij komen niet lager uit, hoe goed we ook ons best doen.

  41. Wanneer ik dit zo allemaal lees vragen mijn vrouw en ik geen Duits pensioen aan. Van mij is dit een mini pensioentje van amper 250 euro per jaar omdat er in de jaren 70 toch schijnbaar over zeer korte perioden rente is betaald zonder dat ik dat wist. Idem dito voor mijn echtgenote die ook in de jaren 70 twee jaar in Duitsland heeft gewerkt en daardoor een zeer klein Duits mini mini pensioentje heeft . Wie het kleine niet eert… maar we laten het er toch maar lekker bij. Afkopen kan schijnbaar niet en al die formulierentoestanden voor de paar cent….laat maar zitten, is beter voor de gemoedsrust en dat is ook wat waard.

    • Uw pensioen is vanaf 1-1-2017 in Nederland belast dus valt het met de papierrompslomp wel mee

      • Gerda, is er dan in 2017 weer iets veranderd ? Het pensioen moest je toch vroeger ook in Nederland aangeven en reduktie vragen. En ook dus die heffing in Duitsland betalen als je geen onbeperkte Duits belastingplicht kon claimen ?

  42. Sander het Duitse pensioen (als het onder de 15000,– is) is in 2017 niet meer in Duitsland belast maar in Nederland, dus komt dan alleen op de Nederlandse aangifte en heb je met het Duitse Finanzamt niets meer van doen. Er is een nieuw verdrag tussen Nederland en Duitsland.

  43. Scholten Albertus said:

    Wie Kan mij uitleggen hoe het bedrag voor de zulage krankenkasse dat de Nederlandse belasting dienst doorgeeft aan de Duitse rentekasse Morgan Albert

  44. Scholten Albertus said:

    Aan de Duitse rents kasse wordy berekend

  45. Anna Busker said:

    Weet iemand wat ik het beste kan doen. Ik heb een kleine Duitse pensioen 72,= euro per maand. In Nederlandse ontvang ik pensioen en AOW. Mijn man heeft al jaren geen inkomen. Mijn vraag betreft de jaren 2014 tm 2016. In Nederland al belasting betaald over de jaren. Volgens Finansamt Brandenburg is het voor mij beter de aanvraag in te dienen en de betaalde belasting voor de jaren terug te vragen bij de belasting.in Nederland. Moet ik eerst unbeschraenkte Besteuerung en Zusammenveranlagung aan vragen?

  46. Ja Anna ik zou unbeschränkt en Zusammenveranlagung aanvragen en aftrekposten indienen en van Nederland de belasting terugvragen.

  47. Ik ontvang een klein pensioen van ca. 2.000 Euro per jaar uit Duitsland. Moet ik met het nieuwe belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland voor 2017 weer een EU/EWR formulier naar het Finanzamt Neubrandenburg sturen? Voor de aangifte 2016 heb ik van het overgangsrecht gebruik gemaakt.

    • Nee maar wel aangifte doen in Nederland.

    • Ik heb voor mijn schoonmoeder inmiddels in NL aangifte gedaan en de Duitse Rente stond al keurig vooringevuld in de aangiften gegevens. Zie ook het commentaar van 5 september door Gerda.

  48. Ik heb over 2015 geen tegemoetkoming zvw gehad van de Deutsche Renten versicherung. Je hebt daar recht op (je kunt dit nalezen op de site van de belastingdienst). Ik had al een tijd niets gehoord uit Duitsland ( de laatste keer dat ik de vergoeding kreeg was over 2014). Ik bellen en kreeg als antwoord dat er 0 stond en dat de DRV geen vergoeding kan geven over 0 euro over 2015. Dit blijkt een fout te zijn van de belastingdienst over 2015!! Dus heeft U recht op deze tegemoetkoming ( die volkomen ten onrechte belast wordt in Nederland) meld U zich dan bij de belastingdienst

    • Hoeveel weduwe rente mag men ontvangen als je duurzaam gescheiden hebt geleefd met de Duitse echtgenoot die kort geleden overleden is. Zelf woon en ben ik Nederlandse en ontvang Aow. Het hintergebliebene rente zou ca. 4000 per jaar zijn. Als ik dit alles lees wil ik daar afstand van doen, wat raadt u aan? Ik wil niets met Duitse belastingen te maken hebben.

      • Als je recht hebt op Hinterbliebenenrente (weduwenpensioen) zou ik er zeker gebruik van maken. De voorwaarden zijn dat je tot aan de dag van overlijden getrouwd bent geweest en niet opnieuw bent getrouwd met iemand anders. Je hoeft niet samen gewoond te hebben, alleen op papier een partnerschap hebben gehad.
        Inmiddels hebben Duitsland en Nederland een contract getekend zodat de administratie en correspondentie met de Duitse Rentenversicherung niet meer nodig is. De belasting wordt in Nederland betaald.
        De Duitse weduwenpensioen is voor een periode van 2 jaar en begint in de maand van overlijden.

  49. Goedemorgen, dus als ik het goed begrijp, moet ik het eventuele Duitse pensioen gewoon bij mijn inkomen tellen en onze Nederlandse belastingdienst verrekent dat? En waarom twee jaar? Het sterbevierteljahr is door de Duitse uitvaartverzorging geregeld, zelf moest ik de Witwenrente aanvragen. Maar ik las hier zoveel problemen, dat ik dacht, never nooit. Maar indien er een nieuw verdrag is tussen beide landen, kan ik wel informeren. In ieder geval bedankt voor uw antwoord.

  50. Tot mijn grote frustratie moet ik weer achter de Nederlandse belastingdienst aan gaan omdat ze , net als in 2015, geen gegevens over 2019 hebben gestuurd aan de Duitse Renten Versicherung. Het gaat hier om de eenmalige uitkering die de DRV uitbetaald vanwege wat vroeger de AWBZ was. Dit is een voor mij substantieel bedrag en om dit weer op orde te krijgen blijf je aan de gang met de belastingdienst. In ieder geval heb ik nu wel de juiste belastingmedewerker aan de lijn met het nummer 0800-0241212

Leave a comment